Myopie Management


Een slimme behandeling van toenemende bijziendheid bij kinderen.

Bijziendheid (myopie) komt steeds vaker voor bij jongeren. Op dit moment is al een kwart van de 13-jarigen in Nederland bijziend. Ook de mate van bijziendheid wordt steeds ernstiger. Een standaard bril corrigeert de oogfout maar remt de myopie niet.

Bijziendheid kan meerdere risico’s met zich meebrengen. Wij hebben een aantal behandelingen die de bijziendheid kunnen afremmen, we noemen dit ‘myopie management’.

Wat is bijziendheid?

Misschien heb je gemerkt dat je kind moeite heeft om op afstand scherp te zien, dat het zich moeilijker kan concentreren op school of een belemmering ervaart bij het spelen. Misschien is je kind dan bijziend. Bijziendheid (myopie) is een afwijking in de lichtbreking van het oog. Wanneer de oogbol te lang is of het hoornvlies te sterk gekromd is of te dik, wordt het beeld vóór het netvlies geprojecteerd in plaats van op het netvlies. Dit zorgt voor wazig zien in de verte.

Bijziendheid is wereldwijd
een groeiend probleem.

Verwacht wordt dat het aantal nieuwe gevallen van bijziendheid flink zal stijgen, doordat onze leefwijze verandert. Kinderen kijken vaker op korte afstand, zoals tijdens lezen en gebruik van de computer, tablet en smartphone. Bovendien brengen ze minder tijd buiten door, maar ook erfelijke, gedragsgerelateerde en omgevingsfactoren spelen een rol. Hoe eerder de bijziendheid ontstaat, hoe groter het risico op hoge bijziendheid op latere leeftijd. Wanneer de bijziendheid van je kind vroegtijdig wordt vastgesteld, kan niet alleen het gezichtsvermogen worden gecorrigeerd, maar kan ook de toename van bijziendheid worden afgeremd.

De risico’s

Bijziendheid hoeft op zich niet gevaarlijk te zijn. Echter, vooral bij jongeren is bijziendheid vaak sterk progressief. De grootste progressie vindt meestal plaats tussen de 6 en 17 jaar oud. Deze groep loopt gevaar om hoogbijziend te worden. De problemen met hoge bijziendheid:

 

  • Grotere kans op staar: een vertroebeling van de ooglens waardoor het zicht minder scherp wordt. Zonder behandeling kan dit tot ernstige slechtziendheid leiden.
  • Verhoogde kans op glaucoom: verhoogde oogdruk die de oogzenuw beschadigt. Bij aanhoudende verhoogde oogdruk sterven de oogzenuwvezels geleidelijk af, waardoor delen van het buitenste gezichtsveld verdwijnen. Kan tot slechtziendheid en zelfs blindheid leiden.
  • Grote kans op netvliesloslating: het netvlies raakt los, bijvoorbeeld door één of meerdere scheurtjes. Wordt een netvliesloslating niet behandeld, dan leidt dit tot slechtziendheid of blindheid. 

Wij werken het liefst samen met mensen die initiatief tonen. Elke zondag en maandag
zijn wij gesloten dus ben jij lekker vrij. Zie jij deze uitdaging wel zitten, reageer dan snel
door je cv te mailen naar zoetermeer@optiquerene.nl of bel naar 079 316 4575.
Binnenstappen in de winkel mag natuurlijk ook!

Waar moet je op letten bij kinderen?

Als je één of meer van deze signalen herkent bij je kind, is je kind mogelijk bijziend:

  • Klachten over hoofdpijn of ‘vermoeide ogen’.
  • Moeite op school door het niet goed kunnen lezen van het bord.
  • Dicht bij de televisie, computer of andere beeldschermen gaan zitten.
  • Een boek heel dichtbij houden bij het lezen.
  • Objecten in de verte niet goed kunnen zien.
  • Veel knipperen.
  • Veel in de ogen wrijven.
  • Ogen vaak dichtknijpen.

Dit zijn slechts indicaties. Het is belangrijk om de ogen van je kind regelmatig te laten controleren door ons, óók als er geen indicaties voor bijziendheid zijn. 

Verschillende behandelingen

Het is belangrijk om progressieve bijziendheid bij kinderen als het kan zoveel mogelijk te remmen. De kans dat iemand met een hoge min-sterkte (bijziend) ernstige oogproblemen krijgt is groot.

Helaas bestaat er geen wondermiddel tegen bijziendheid, maar er zijn gelukkig wel genoeg acties die je als ouder of verzorger kunt ondernemen om kinderen zoveel mogelijk te behoeden hiervoor.

Is jouw kind al bijziend? Dan zijn er verschillende ‘myopie management’ behandelingen om uit te kiezen: 

 

  • Lifestyle advies
    Leer kinderen niet te lang en te vaak op schermen kijken. Minstens 2 uur per dag buitenspelen. Vitamine D en lichtintensiteit buitenshuis hebben een gunstig effect op het netvlies

  • Atropine oogdruppels (behandeling alleen door oogarts)
    Deze oogdruppels worden voorgeschreven om de toename van bijziendheid af te remmen. Tijdens de therapie met Atropine oogdruppels heeft het kind vaak een bril of contactlenzen nodig om scherp te kunnen zien 

  • Speciale contactlenzen
    Er bestaan verschillende soorten contactlenzen voor myopie management. Dit type lenzen worden speciaal geleverd om de ontwikkeling van bijziendheid te remmen.

 

  • MiYOSMART brillenglazen met D.I.M.S.-technology
    Dit zijn speciaal ontwikkelde brillenglazen van Hoya. Het is een kindvriendelijke, veilige en gemakkelijke behandeling, omdat deze vergelijkbaar is met het dragen van gewone brillenglazen. Ze zien er net zo uit als standaard enkelvoudige brillenglazen en het materiaal van de brillenglazen is licht, dun, schokbestendig en biedt UV-bescherming. Wennen aan de glazen is eenvoudig en ze kunnen de hele dag worden gedragen bij alle activiteiten.